Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

söndag, juni 12, 2005

Bananflugornas herre av Fredrik Eklund. 050612

Fredrik Eklund var för en kort tid en av USA:s främsta porrskådisar. Han agerade under namnet Tag Eriksson och rönte stora framgångar inom bögporrbranschen.

Nu har han i en delvis självbiografisk roman berättat om vägen till att bli porrstjärna i U.S.A. Han våndas och grubblar mycket innan han fattar sitt beslut. Den här delen av boken är dess absoluta höjdpunkt och naket beskriver han hur den upplevda påtvingade vanlighetsnormen kväver hans inre samtidigt som han drivs av en slags exhibitionistisk narcissism. Hans skräck är att se sin gravsten med texten "Som alla andra 1977-2002".

Han funderar på vad porrbranchen gör med dess aktörer och vilket slags anseende de har i samhället. Vad kommer hans föräldrar att säga och vännerna hemma i Stockholm. Ena stunden är han storvulen och självsäker och i andra ängslig och kärlekstörstande. Han frågar sig om "en man i Sverige bestämde sig för att spela in en porrfilm så måste väl det vara en sorgsen och patetisk man? För en lycklig man är väl monogam och gift med barn i en förort i en villa med en strävhårig grythund."

Porrkarriären blir en sorts räddning undan ett Sverige som ses som en liten och begränsad värld och den tvingande normen som skaver hårt på hans hud. Resan in i pornografibranchen blir en väg att att söka sitt inre jag. Han glorifierar inte porrbranchen då han å ena sidan identifierar sig huvudpersonen med trafficking-Liljas utsatthet i Lilja 4-ever men å andra sidan så äger han en längtan av att bli sedd och åtrådd av miljontals män över världen.


Bokens titel anspelar mycket fyndigt på det experiment som någon vetenskapsman gjorde då han konstaterade att de manliga bananflugor vid en viss temperatur började slicka på varandras könsorgan och kopulera med varandra i långa led upp till 40 stycken. Nu är skildringarna av hur porrbranschen fungerar inte speciellt många och Fredrik Eklund har valt att sluta boken med att "kärleken övervinner allt", språket är enkelt och ibland klichemässigt men den stora behållningen är beskrivningarna av utanförskapet och våndan som föregick en karriär som bögporrstjärna.
*****

1 Comments:

  • At 9:05 em, Blogger carra said…

    Kul att du också "blivit med" bokblogg! Det blir ett bokmärke, detta.
    Har länge funderat på den här boken, och nu när jag har läst vad du skriver om den så har jag bestämt mig för att läsa den.

     

Skicka en kommentar

<< Home