Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

lördag, juni 11, 2005

Kärleken till Sofia Karlsson av Anders Paulrud 050611.

En nyligen utgiven och fantastisk bok om ett avskedstagande till en omöjlig dröm om kärleken.
Anders vandrar på pilgrimsleden till Santiago de Compostela efter att hans käresta gjort slut efter en passionerad kärlekshistoria. Han hoppas på att finna henne – Sofia Karlsson där vid vägens slut. Trots att hon har övergivit honom hoppas han ändå förtvivlat att hon skall komma till honom åter.

Nyligen har han genomgått en operation och behandling för cancer i hjärnan. Han har botats från denna livshotande sjukdom men är livrädd för att tumören skall komma tillbaka. Som vid alla separationer väcks tidigare separationer till liv och Anders vänder åter till barndom sorger; den biologiska modern som lämnade bort honom och adoptivmamman som övergav honom när han blev vuxen.

Det är svårt att skriva om brusten kärlek men Paulrud gör det på ett fantastisk sätt och inget känns patetiskt utan snarare är det lätt att identifiera sig och texten känns självupplevd.

I slutet av boken finns dock början till ett liv som är så nytt att det ännu bara skymtar.

Någonstans är både innehåll och slutet präglat av Anders egen kommentar i boken "Livet är tillräckligt långt för omprövningar och revideringar.
*****