Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

torsdag, juni 23, 2005

Odjuret av Anders Roslund och Börge Hellström.

Denna bok har vunnit 2005 års Glasnyckel för bästa nordiska kriminalroman.

Två småtjejer hittas våldtagna i ett källarförråd. Fyra år senare rymmer deras baneman från en fångtransport.
En pappa lämnar sin femåriga dotter på dagis. Utanför dagis sitter en man som han hälsar förstrött på. Några timmar senare tittar han på tv:n och konstaterar att en våldtäktsman och pedofil rymt från fängelset. til sin fasa känner han igen mannen från bänken utanför dagis. Hans värsta mardröm besannas, flickan är våldtagen och död. Hur kunde detta hända? I sin förtvivlan bestämmer sig fadern att ta saken i egna händer. Han mördar mannen när han är i begrepp att våldta ytterligare småtjejer. Hans handlingar väcker beundrarn och demonstrationer anordnas för att pappan ska släppas fri. En pedofilskräck sprider sig över landet och medborgargarden agerar domare och bödel.

Tyvärr är personporträtten målade med lite väl grova penseldrag. Pedofilen är verkligen värsta möjligt tänkbara och personerna framställs som stereotypa bilder av vilken roll de tilldelats i dramat. Trots detta så bidrar boken till etiska frågor om människovärde. Boken ställer frågan om vems liv som är mest värt, en sexgalning eller hans offer?
*****

Jag tänker också försöka läsa Anders Roslunds och Börge Hellströms nästa kriminalroman, Box 21, som tar upp det aktuella ämnet trafficking också.

1 Comments:

  • At 5:57 em, Blogger carra said…

    Nu har även jag läst och tyckt till om Odjuret. Jag ångrar absolut inte att jag läste den, men jag hade önskat så mycket mer av den!

     

Skicka en kommentar

<< Home