Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

måndag, juni 13, 2005

Våld en historia om kärlek av Joyce Carol Oates. 050613

Fem berusade killar ser Teena Maguire och hennes tolvåriga dotter på nationaldagskvällen när de är på väg hem från festligheterna. De släpar in henne och dottern i ett båthus där de misshandlar och våldtar mamma grovt och lämnar henne sedan för att förblöda. Dottern lyckas krångla sig ur greppet och gömmer sig i en vrå av det båthus där det ohyggliga äger rum.

Dottern lyckas larma polisen och killarna blir identifierade. När rättegången väl börjar framhåller dock försvaret att Teena var klädd i högklackade skor, avklippta jeans och därmed en allmänt slampig kvinna vilkens trovärdighet naturligtvis inte går att lita på.

En av poliserna som upptäckte Teena och hennes dotter i båthuset är kär i henne men istället för erotisk kontakt löser han problemet åt henne på ett helt annat sätt - det Oates i romanens titel kallar kärlek visar sig alltså som - våld. Det är på ett sätt en intressant vändning om hur kärlek kan ta sig i uttryck av dödligt våld men också en mycket komplicerad och otrolig vändning som förtar lite av bokens potential av våldtäktskildring.

Mycket runt situationen efter våldtäkten och rättegångarna har en stark autencitet. Imorgon skall jag infinna mig på Svea Hovrätt genom jobbet och vara ett stöd för en kvinna som utsatts för våldtäkt. Parallellerna är tyvärr många; hur kvinnan som blivit våldtagen av vissa anses som en slampa och en tro på att hon någonstans ville detta, hur hon fullkomligt manglas genom rättsväsendets maskineri och ifrågasätts på alla punkter. Känner hur den stora tröttheten bara rullar in i mitt liv...