Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

torsdag, juli 07, 2005

Kortvingar av Anja Snellman.

I 60-talets Finland har fyra unga tjejer givit sig iväg för tälta bredvid en sjö. Under natten blir de överfallna och nedhuggna med kniv, endast en av tjejerna överlevde. Historien har en dokumentär bakgrund då historien utgår från en sann händelse, de sk. Bodommorden i Esbo utanför Helsingfors pingsten 1960 då tre ungdomar som tältade vid Bodomsjön blev brutalt mördade. Anja Snellman har dock tagit sig friheten att ändra i berättelsen. Bokens fokus är den överlevande Marleenas historia som överlevde. Hon hade aktuell natt träffat sin biologilärare för en kärleksstund i naturen. Vi får också följa föräldrarna till en av de mördade flickorna.

Bokens styrka är beskrivningarna av modern och faderns sorg över att förlorat ett barn vilket varvas med Finlands sorg och polisens vanmakt.

Här finns liksom i många av Snellmans tidigare böcker många hänvisningar och gestaltningar från naturvetenskapen och zoologin men boken blir ändå en besvikelse med tanke på hennes andra storverk ”Rädslans geografi” och ”Safari Club”.
*****

1 Comments:

  • At 4:13 em, Blogger Magix said…

    Bodommorden är ju uppe i rättegång igen då den fjärde dåvarande ynglingen åklagas för mord... Rättegången skall visst börja på hösten

     

Skicka en kommentar

<< Home