Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

måndag, augusti 29, 2005

Kennedys hjärna av Henning Mankell

Arkeologen Louise Cantor arbetar i Grekland men skall hem till sverige och ringer sonen för ett möte. Väl hemma drabbas hon av en stor sorg då hon finner sin son död. Polisen tror att det är ett sjävlmord men det kan mamman inte accpetera då han ligger i sin säng i en välstruken pyjamas, något som han aldrig tidigare gjort. Hon letar på den frånvarande fadern i en annan världsdel och bägger ger de sig iväg på en resa för att utforska hans senaste tid i livet. I deras resa över olika världsdelar kommer de en skrämmande verksamhet som tjänar pengar på att sko sig på aidssjuka på spåren. Detta är allt annat än ofarligt och

Boken stora behållning är en deckarintrig som löper samtidigt som en skrämmande samtidsskildring och ett psykologiskt drama där en moder funderar över om hon verkligen kände sin son. Resultaten blir en suverän kombination där Henning Mankell lyckas med att förena både ett starkt engagemang och en spännande story.

Denna bok lägger man inte ifrån sin tillfredsställd utan upprörd. Som flera av Hennings Mankells böcker så innehåller också denna en svidande samhällskritik och en rapport från samtiden. Han har skrivit boken som en reaktion på vreden över aidsepidemins epok.
*****