Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

tisdag, augusti 30, 2005

Änglarösten av Arnaldur Indridason, 0508

Islänningen Arnaldur Indridason måste väl anses tillhöra en av de bästa nordiska kriminalromanförfattarna. Med hans båda tidigare böcker "Glasbruket" och "Kvinna i grönt" har vunnit Glasnyckeln två år i rad.

Barnen på julfesten som äger rum på en av stadens flottare hotell väntar på tomten men när en anställd skickas ner till källaren för att hämta upp dörrvakten och alltiallon Gudlaugur som skall vara tomte så är han mördad. Gudlaugur har bott i hotellets källarvåning och betraktas som en ensling. Kommissarie Erlandur och hans kolleger utreder mordet och upptäcker att den mördade mannen har ett förflutet som barnstjärna

Hela boken känns "isländsk" då den är kärv och kylig. Den handlar om en mans tragiska uppväxt, om ensam polisman som har svårt att umgås med sin missbrukande dotter och hantera sin egen dramatiska barndom, den handlar om prostitution på hotell för att motsvara affärskundernas behov av förströelse och pedofili. Trots att den inte är munter så är den mycket bra och rekommenderas varmt.
*****

1 Comments:

  • At 2:44 em, Blogger carra said…

    Oj, visste inte att han hade kommit med en ny bok. Måste läsas! De två första kändes såå sorgliga, så det är bäst att jag tar den här när jag är lite stabilare än vad jag är nu (läs sönderstressad) :)

    Tänk vad bra att ha en Shw som håller mig uppdaterad när bra författare kommer med nya böcker! :D

     

Skicka en kommentar

<< Home