Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

fredag, september 02, 2005

Döden är en schlager av Ann-Christine Bärnsten.

En av mina favoritlåtar i melodifestivalsammanhang är"Ska vi plocka körsbär i min trädgård" med Ann-Christine Bärnsten om hon sjöng för sisådär trettio år sedan eller så. Nu har samma person debuterat som deckarförfattare. Storyn utspelar sig lämpligt nog i schlagersammanhang.

Den berömde schlagerstjärnan Peter Richardsson hittas mördad. Till en början misstänks hans pojkvän och sambo Daniel Jerzinsky för mordet och han blir häktad. USM-gruppen, utredningsrotelns speciella mordutredningsgrupp, blir snabbt inkopplad på fallet och utredningen leds av de erfarna kriminalinspektörerna Johan Ramel och Martina Di Gombri. Under tiden begås fler brott och alla har det gemensamma att tungan är avskuren och det finns en bokstav i pannan. Eftersom pojkvännen sitter häktad så bör han rimligen inte kunnat begå dessa fruktansvärda dåd, men vem är då mördaren? Är det homosexuella som är målgruppen? Kan Sveriges Television garantera säkerheten för artisterna som om två veckor ska delta i Eurovision Song Contest i Globen?

Döden är en schlager är en spännande deckare där man som läsare får följa det fascinerande kriminaltekniska och polisiära utredningsarbetet. Boken är fylld av nördiga men mycket roliga detaljer om allt från hur polisen jobbar i en mordutredning till detaljer runt melodifestivalen. det enda tråkiga med boken är den alltigenom vältränade, rika, framgångsrika, vackra och alltid lika proffessionella Martina di Gombri.
*****