Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

torsdag, september 29, 2005

Mossvikenfruar -Chansen av Emma Hamberg.

Emma Hamberg är en kreativ författare som har skrivit Generation Smurf, Kärlek & 6 - en handbok för ungdomar, Linas kvällsbok , den underbara serien ”singel i stan” och dessutom varit chefredaktör på Vecko-Revyn och där lade ner Fröken Sverige tävlingen.

Romanen handlar om Anki som bor Mossviken med sin kille Peter som hon varit tillsammans med sedan högstadiet. Anki är otroligt vanlig, jobbar på Lindex, går med randiga tröjor, har viss övervikt och trivs i det lilla samhället Mossviken. När hon upptäcker att hennes man tillsammans med grannfruns make varit otrogen så ger hon och grannfrun sig gemensamt av till Stockholm. Där upptäcker hon att illamåendet egentligen innebär att hon bär sitt och Peters gemensamma barn. Det som för några veckor sedan skulle varit en stor lycka blir nu istället en katastrof. Efter en deprimerad tid i soffan bestämmer sig Anki för att ta tag i sitt liv. Precis som Aurora i nästa recenserade bok så ger hon sig ensam ut på krogen och möter den Förstående Mannen, denna gång en läkare från Östermalm.

Än en gång blir en kvinna som brutit upp från en man och försökt hitta sig själv förlöst av en man, denna gång en rödhårig lastbilschaufför med långt och rött Hells Angels-skägg, som älskar Lugna Favoriter, säsongsarbetar med cirkus respektive köra kyvaror för ett grönsaksföretag.

Det är en otroligt lättläst, underhållande bok utan djupare kvaliteter än att den just är (som en tidning skrev) Starletnovell i storlek XL.
*****