Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

fredag, september 30, 2005

Sinne utan svek av Inger Jalakas

Den gamla medeltidskyrkan i Lyckviken utanför Kungälv står i brand. När rökdykarna går in finner de en död människa.Det är oklart om offret mördats innan branden började eller om denne brunnit till döds. Fallet hamnar hos polisen i Göteborg med kriminalinspektör Margareta Nordin och hennes kollegor. Det visar sig att församlingen där kyrkan är belägen har många inre spänningar. Kyrkoherden är högkyrklig, kvinnoprästmotståndare och ser homosexualitet som synd och den döda visar sig vara församlingsprästen som samma dag som branden inträffade välsignat ett lesbiskt par.
Samtidigt hittas en förvirrad ung kvinna gående på en väg i hällregn, hon har tappat minnet och hämtas upp av polisen för vidare transport till psykakuten. De två händelserna visar sig ha ett samband.

Inger Jalakas deckarintriger har alltid ett mycket tydligt politiskt stråk parallellt med en spännande deckarintrig. Hon behandlar oerhört angelägna samhällsfrågor i denna liksom i de tidigare böckerna ”Borde vetat bättre” och ”Krokodilens tårar”. Alla tre böckerna rekommenderas å det varmaste.
*****

1 Comments:

  • At 1:21 em, Anonymous Anonym said…

    högkyrklig kyrkoherde i kungälvstrakten? Kungälv är mest lågkyrkligt och gammalkyrkligt

     

Skicka en kommentar

<< Home