Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

söndag, oktober 02, 2005

Vackra flickors lott av Vackra flickors lott av Alexander McCall Smith.

Vackra flickors lott av Alexander McCall Smith.

Författaren Alexander McCall Smith växte upp i Zimbabwe men har också bott i Botswana. Han är nu professor i juridik i Edinburgh.

”Vackra flickors lott” är uppföljaren på ”Damernas detektivbyrå” och ”Giraffens tårar” och den senaste som kommit i svensk översättning. Alla tre handlar om privatdetektiven Mma Precious Ramotswe i Botswana som driver Damernas detektivbyrå tillsammans med sin sekreterare Mma Makutsi. Sammanlagt finns fem böcker om Damernas detektivbyrå.

I denna bok är Mma Ramotswe bekymrad över sin fästman mr J.L.B. Matekoni som inte är sig lik utan mest är hemma och sover. Dessutom är detektivbyråns framtid i fara då ekonomin är allt annat än god. En av regeringens män kommer dock in och ber om byråns hjälp vilket leder till att Mma Ramotswe blir tvungen att resa bort på uppdrag. Under tiden så tar sig den effektiva Mma Makutsi sig an inte bara bilverkstaden utan löser och sitt egna första fall.

Böckernas intrig är inte speciellt spännande utan behållningen är gestaltningen av vardagen i en afrikansk stad och Mma Makutsi och Mma Ramotswe bilder av verkligheten. Detta är riktig måbra-litteratur med mycket klokhet, humor och kärlek.
*****