Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

fredag, november 18, 2005

Den inre kretsen av Mari Jungstedt.

Mari Jungstedt är programledare på SVT:s nyheter för Stockholm/Uppsala, ABC som under perioder av tjänstledighet skriver deckare.

Två små tjejer på väg till badet upptäcker en halshugget häst i en hage. Detta är upptakten till en tuff sommar för Kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollegor. En grupp arkeologistuderande från olika länder deltar i en internationell utgrävningskurs på Gotland däribland holländskan Martina Flochten. På en fågelholme inte långt ifrån utgrävningsplatsen hittas senare Martina mördad med märken på kroppen vilket tyder på att mordet har rituella drag. Snart därefter placerar någon ett hästhuvud spetsat på en påle hemma hos en politiker. Under några varma sommarmånader jobbar polisen på Gotland intensivt för att kunna lösa de avskyvärda brott som inträffat. De kommer en asagudsekt på spåren och spänningen stiger. TV-reportern Johan Berg försöker hålla samma takt som polisen men samtidigt försöker han träffa gotländskan Emma Winarve och som han väntar barn med. Det är inte helt lätt för Emma som nyligen lämnat sin man och nu är nyskild med delad vårdnad om sina barn att helt ta Johan till sig.

Personer som vi känner igen sedan tidigare böcker av Jungstedt återfinns även i ”Den inre kretsen”. Detta är en mycket spännande och underhållande deckare utan något större djup eller samhällskritik. Perfekt för avkoppling.
*****