Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

torsdag, november 17, 2005

Gå på vatten av Christina Wahldén.

Christina Wahldén är en i vårat hem mycket populär författare. Främst är det den femtonåriga sonen som älskar hennes ungdomsböcker. Hon är fantastiskt duktig på att ta upp aktuella samhällsproblem i sina böcker. Detta har säkert delvis sin förklaring till att hon är Kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Hon har skrivit flera böcker om hedersrelaterat våld, sexualbrott och våld mot barn.

Bakgrunden till denna bok är att det under år 2003 och 2004 skedde ett antal grova våldsdåd på offentliga platser i Sverige där gärningsmännen bedömdes lida av vad som i juridisk mening kallas för ”allvarlig psykisk störning” och dessutom inte kände sina offer. Flera av förövarna hade sökt psykiatrisk hjälp innan brotten begicks, flera hade också avvisats från sjukhusen av olika skäl. I flera fall sade sig gärningsmännen ha varit styrda av inre röster.

Boken handlar om en psykiskt sjuk ung kvinna som heter Sofia. Hennes mamma har vid åtskilliga tillfällen försökt söka vård för sin dotter men de har fått medicin och blivit avvisade. Nu står hon förtvivlad och slut efter att gång på gång försökt få hjälp med sin vuxna dotter. Sofia har fått en fixering till Sveriges socialminister och klipper ut bilder på henne ur alla tidningar. När ministerns är på väg till ett toppmöte i Helsingfors blir hon överfallen och tagen som gisslan på en Finlandsfärja. Sofia har nu blivit nekad vård så många gånger att "rösterna" fullständigt tagit över och utkräver hämnd.
Förtvivlade anhöriga, en psykiatrisk vårdapparat som saknar både pengar och resurser och en psykotisk kvinna målar bilden av ett djupt tragisk fall som tyvärr inte existerar bara i fiktion. Wahldéns stora tillgång är att hon lägger fokus på de psykologiska krafterna bakom ett brott. Hon pekar på att det ofta finns en förklaring till varför människor agerar våldsamt, förgriper sig på andra och man får en möjlighet att se även människan bakom brottet. Även i denna bok framkommer detta och ger boken ytterligare en vinkel.
*****