Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

torsdag, november 17, 2005

Skam av Karin Alvtegen

Min födelsedagspresent från Siv. TACK, detta var en läsupplevelse!

Monika och Maj-Britt är vid första anblicken så olika som två människor kan vara. Monika är en utåtriktad och framgångsrik överläkare, effektiv och hängiven sitt arbete medan Maj-Britt är en kraftigt överviktig ensling som snabbt mobbar ut hemtjänstens olika personal. Hon har dömt sig själv till fångenskap i en lägenheten som hon vägrar att lämna. Båda kvinnorna är oerhört rädda för kärleken och lever ensamma. Båda träffar sedan människor i sin liv som visar dem kärlek och omtanke på ett sätt som de inte vet hur de skall hantera.

En bra bit i boken får vi följa dessa personer på varsitt håll men så småningom så möts deras livsvägar på ett sätt som är omöjligt att förutse i början.

Boken är en psykologisk thriller där det med undantag för några yttre händelser den stora dramatiken utspelar sig i människors inre och i möten mellan människor.

Detta är en stark skildring över rädslans makt och skam. Krafter som är starkare än vapen. Boken handlar om sträng religiös uppfostran, kristen fanatism och förbjuden sexualitet. Det är också en skildring av skammen av att aldrig ha känt sig älskad.
*****