Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

måndag, december 12, 2005

Mannen från bergen av Kjell Eriksson.

I Uppsalaförfattaren Kjell Erikssons senaste bok, får vi återigen stifta bekantskap med kriminalkommissarien Ann Lindell (den sjätte boken) och hennes kollegor, Ottoson, Allan Fredriksson, Beatrice Andersson och de andra.

Denna gång får de ta hand om en död människa som flyter upp i Fyris­ån nedströms Islandsfallet. Fallet visar sig ha internationella förgreninga då det för en tid sedan i Mexico kom ”en man ned från bergen” med vackra kläder och en bunt dollarsedlar. Han lockade två bröder, tillika zapotekindianer från en fattig by att ”bara” lämna några paket på andra sidan gränsen. Bröderna hör inte av sig och den tredje brodern beslutar sig för att söka efter honom. Spåren efter de försvunna bröderna går till Sverige, Uppsala och krogen Dakar.

En annan del av boken utspelar sig på Slobodan Anderssons krog Dakar i Uppsala. Där arbetar Eva som efter en tid av arbetslöshet äntligen fått jobb igen. Hon är liksom Ann Lindell ensamstående förälder vilket inte alltid är helt enkelt.

I bra deckare finns ofta en samhällskritik och/eller ett socialt patos i kombination med en spännande intrig. I denna bok finns både och, här handlar det om amerikansk imperialism och utsugning av tredje världen och hur svarta pengar från narkotikahandel tvättas vita i krogvärlden. Det är också en mycket bra intrig och välskrivet som vanligt när Eriksson är framme.

Rekommenderas varmt!
*****