Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

fredag, januari 06, 2006

Iskallt och stenhårt. Mina tjugo år i Texas fängelser av Rickard Flinga.

Detta är en självbiografisk bok om och av Rickard Flinga som 1981 mördade den man som förgripit sig mot hans dotter och blev dömd till fyrtiofem års fängelse för överlagt mord.

Han berättar historien om sitt liv med en misshandlande fader och en hemmiljö utan bekräftelse som ledde fram till den ödesdigra dagen. Hans liv präglades tidigt av gängbildningar, droger och kriminalitet. Det är också en berättelse om Texas grymma och ibland sadistiska fängelsesystem där Rickard Flinga fortsätter en tillvaro av osäkerhet, rädsla och våld. En dag beslutar han sig för att det måste vara nog och bestämmer sig för att han vill ut och leva ett annat liv. Detta möjliggörs genom strikta rutiner och personlig disciplin som ett sätt att inte tyna bort i självömkan eller slockna av depression. Han börjar också läsa, Bibeln, Nietzsche och Encyclopaedia Brittannica sida för sida i tjugosex band .

Han håller kontakt med andra svenskar som är intagna på fängelser i Usa, bla Annika Östberg och de försöker gemensamt få U.D att ta upp deras ärende utan att lyckas.

Detta är en spännade och givande dokumentärroman. Det som jag personligen retar mig på är författarens vilja att uppfostra läsaren och bestämma vad denna skall tycka.
*****