Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

fredag, januari 06, 2006

Tre böcker om Barheida av Stig Holmqvist och Aud Talle

Jag har läst tre böcker om patriarken Barheida från

Barheidas tre hustrur, Barheidas fjärde hustru: antopologisk reseberättelse och På Barheidas tid - Familjekrönika från Savannnen av Stig Holmqvist och Aud Talle.

På RFSUs dag om alternativa familjeformer föreläste Aud Talle som är professor i antropologi vid Oslo universitet och har i många år forskat i Östafrika. Hon är också författare och skrivit tre böcker om patriarken Barheida och hans hustrur och familj i Tanzania.

I böckerna får vi följa familjefadern Barheida och hans stora familj i deras vardag från 70-talet till nutid. Deras äktenskap är fortfarande främst arrangerade äktenskap. Det är inte känslor som driver fram dessa utan det ska bygga på förnuft. Och det är inte den sexuella attraktionen som är fundamentet i relationen. Mannen ska fördela både sin egendom och sin sexuella gunst och säd rättvist, sade Aud Talle. Alla hustrur är fullvärdiga hustrur, även om förstahustrun står överst i hierarkin. Det är sällan män ock kvinnor bor tillsammans och överhuvudtaget så är samhället uppdelat i en mansgemenskap och en kvinnogemenskap. Böckerna är mycket spännande skildringar av hur en kulturgrupp i Tanzania levt och tänkt men också hur kolonialismen slagit sönder gamla familjestrukturer och möjligheter till bete och försörjning.

Att läsa alla tre böckerna på raken är onödigt då den första är integrerad i den andra. De andra två är dock mycket läsvärda trots att det blir några upprepningar.
*****

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home