Shw diskuterar litteratur och pladdrar om böcker..

torsdag, december 22, 2005

Svart dam av Maria Fagerberg.

Nina är 29 år och språkforskare vid universitetet. Hon är gift med Jakob, och har en 6-årig dotter vid namn Amelia. Hon lever ett innehållsrikt och energiskt liv när hon insjuknar i en dödshotande sjukdom och hamnar på sjukhuset. Boken är en betraktelse från hennes sjuksäng och tiden på sjukhuset. Det är inte sentimentalt men inte heller djupt tragiskt utan en ångestdriven historia om hur det kan vara att ha en dödlig sjukdom och fundera över livet och döden. Hennes mamma kommer med cellulitcreme och det får en viktig betydelse, inte för att hon har celluliter utan för att det finns framtidstro i cellulitkräm. Fasan när hennes sexåriga flicka inte vill åka till sjukhuset och hälsa på mer eller när det visar sig att dottern berättar att ”Lena sover i pappas säng” är lättidentifierbar.

Detta är en stark bok som griper tag i sin läsare. Det är omöjligt att konfronteras med en oåterkalleliga döden och att Maria Fagerberg skulle vara en debutant är svårt att förstå. Mycket stark och läsvärd bok.
*****

1 Comments:

  • At 6:25 em, Anonymous Anonym said…

    Ingenting mot den artikeln, men jag håller inte med ett par punkter på några extenct. Jag är nog en minoritet dock, lol. Tack för att dela.

     

Skicka en kommentar

<< Home